Ett öga rött

Nu är andra boken jag second hand-fyndade för ett tag sedan utläst. Jonas Hassen Khemiri är ett av mina namn i boktolvan även om jag prickat av honom med en Novellix-novell. Hans debutroman jag hört så mycket om är numer också en del av min Hassen Khemiri-skörd …

image

Ett öga rött är en speciell roman i och med att den är både verklighetstrogen i en aspekt, men också underfyndig när det kommer till språket. Slang som sammankopplas med invandrare används tillsammans med grammatiska fel i svenskan för att markera hur Halim som skriver i boken skriver/pratar. Detta gör också att Ett öga rött blir lite som en dagbok, fast ändå inte och boken tar upp politik på ett oskyldigt sätt.

Halim kallar sig själv tankesultan. Han är trött på den hotfulla integrationspolitiken, håller fast vid sina arabiska rötter och känner sig allmänt orättvist behandlad och missförstådd. Samtidigt lever han upp till en av de stereotypa bilderna av invandrare utan att han själv verkar medveten om detta.

En av Halims treorier är att:

”I Sverige det finns ändå mycket blattar och därför det är viktigt vi inte börjar jiddra och startar knas för då svennarna får panik eftersom på innersta insidan dom VET vi är grymmare. Därför det blir maxat viktigt att blattarna glömmer historian så vi blir mera som svennar. […] Därför politikerna ger inte hemspråk och vill sprida blattarna på olika områden. Helst de vill också att vi ska byta merguezen mot Denniskorv och baclavas mot äckelsemlor.” (sid. 104)

Han har också tankar om sin tro och sätter fingret på en fråga som många säkert reflekterar över någon gång om man tror på en gud:

”Men okey, vi kan säga Allah är den som håller slumpen i koppel och på så sätt han kontrollerar allas öden. Men varför i så fall han låter barn bli skjutna i Palestina och tvingar negererna att svälta i Afrika och puttar människor så dom ramlar ner i jordbävningssprickor och vulkaner?” (sid. 141)

Halim använder mycket ord i sin bok som jag tror att han aldrig skulle vilja att en svensk använder …

Boken är läsvärd, tänkvärd och skriven med glimten i ögat. Det hela utspelar sig då Vem vill bli miljonär fanns fortfarande och Bengt Magnusson höll i det.

 

3 reaktioner på ”Ett öga rött

  1. Mia Hansén skriver:

    Khemiri är min absoluta favorit. Nu ska du läsa Montecore tycker jag, den är hundra ggr bättre och helt fantastisk. Han ska också släppa något kort, nytt, i höst som jag bara är lite förväntanfull över. Han förtrollar alla ord och det sorgliga blir bara ett svagt (ack så trovärdigt) skimmer! Men vad tyckte du om boken, vad var förväntningarna efter novellixen?

    • ielinashylla skriver:

      Jag hade inte jättestora förväntningar på boken. Jag visste hur språket skulle vara och visste inte om jag skulle klara av att läsa den på grund av det. Men det gick bra. (: Jag gillade Novellixen så jag ser fram emot att läsa mer i den andan! Vet du om det är någon mer i Sverige som faktiskt skrivit en bok med sådant här språk? Han har nog fått jobba en del med att hitta de rätta formuleringarna och ett flyt som både känns ganska äkta men ändå inte stör! (:

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s