Bortom Spiderwick

Jag snubblade över serien av Tony DiTerlizzi och Holly Black för ett år sedan. Det var på sommarlovet och min minsta syster och jag hade precis sett filmen om Spiderwick. Vi hade aldrig hört talas om varken filmen eller böckerna, men fick veta att filmen baserades på böcker genom eftertexterna. Det var det som avgjorde nästa biblioteksrunda – både att den skulle göras snart och vad vi skulle leta efter. Men vi råkade låna hem Bortom Spiderwick-serien och inte Spiderwick-serien, vilket innebär att vi lånade hem fortsättningen där nya karaktärer är huvudpersoner och där Spiderwick i början bara är historier, skönlitterära sådana och fantasier … Det tog ett tag innan vi förstod vad vi börjat läsa på och efter att ha insett detta var det lättare att fortsätta. Tyvärr hann vi bara läsa första boken förra sommaren, varav jag här om dagen bestämde mig för att jag ville läsa om både den och fortsätta läsa klart serien som består av tre böcker: Najadens sång, Ett jätteproblem och Ormkungen.

Huvudpersonerna är Nick och Laurie, senare också Nicks bror Jared. Nicks pappa har gift om sig med Lauries mamma, och historien börjar strax härefter när de flyttar ihop och blir en familj. Nick är sur över att ha fått offra sitt rum till Laurie, han tycker att hans pappa skaffat en ny fru alldeles för fort efter hans mammas bortgång och han tycker bara att hans styvsyster är så himla konstig och udda. Nick ska nu dela rum med sin storebror Jared och det hade kanske känts bättre om de inte varit så olika. Hans humör är inte det bästa och blir heller inte bättre när Laurie hela tiden bevisar hur lustig hon är när hon pratar om oknytt, hänvisar till Arthur Spiderwicks fälthandbok och påstår att varelserna i boken finns på riktigt! Men det dröjer inte länge innan han tvingas inse av misstag att hon kanske har rätt och Laurie blir nästan själv rädd när hon inser att det inte bara är sagor och fantasier, utan faktikst verkligehet … För det visar sig att Laurie kanske mest har försökt övertyga sig själv om att världen är fylld med oknytt för att ha något annat än verkligheten att tänka på.

I böckerna får vi möta najader, jättar, irrbloss, troll, havsfolk, drakyngel, hydror och också drakar? Det tar inte lång tid för Nick och Laurie att förstå att världen som vidgats i deras ögon inte bara är fantastisk utan också farlig. Kanske är den också farligare om människan lägger sig i? Och det är precis vad de gör, fast de vet att de kanske inte borde och för att de känner ett ansvar att rädda deras familj och också mänskligheten om det nu är så att oknytten utgör hot för de ”icke-seende”. Normalt sett ska man inte se oknytt som människa, men det finns vägar att komma dit och det är genom en sådan passage som Laurie lurar Jared att se vad de kan se … Kan han hjälpa dem att rädda världen från jättar?

Jag är rädd att jag redan sagt för mycket. Men jag gillar böckerna som är välskrivna och innehåller ett svårare språk än många barnböcker. Varje kapitel startas med ett ”vari…” och bilderna i böckerna som DiTerlizzi också står bakom är fantastiska. Jag gillar att böckerna är enheltliga i serien och att färgerna på böckerna går från mildare färg till mörkaste längs med seriens gång, eftersom att allt ter sig hotfullare och hotfullare. Jag gillar också att författarna valt att ta med sig själva i första boken och där också driver med sig själva. De är på boksignering och man får en klar bild av att de kanske inte alls tror på det de skriver om, trots att första serien handlar om att författarna skrivit ner vad som sägs var verkliga händelser … De blandar också in tvillingbröderna från första serien i första boken och flirtar på så sätt med tidigare läsare och lockar också nya läsare att senare ta sig an första serien. Samtidigt leker de än en gång med tanken om vad som är sanning och vad som bara är fantasi. Det är genialiskt eftersom det fungerar bra!

Jag rekommenderar serien, utan att ha läst den också första serien (och som vid sidan av-läsning fälthandboken som också givits ut och är mycket vackert illustrerad) både till barn och vuxna. Och det är en perfekt serie med böcker att ha högläsning med, särskilt om man han titta på bilderna tillsammans medan historien skrider fram …

3 reaktioner på ”Bortom Spiderwick

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s