Var du lycklig farmor?

Mvar_du_lycklig_farmor_RGBalou von Sivers Var du lycklig farmor? hade jag egentligen inga förväntningar på som sådan. Jag tänkte väl mer att jag tar den som den är och hoppas att den är bra. Och bra var den!

Allt börjar med ett barnbarns oskyldiga fråga; ”Var du lycklig med farfar?”, i samband med att hon tar ner bröllopsfotot hos sin farmor Hedvig (huvudpersonen i berättelsen). Hedvig minns då tillbaka till den svunna tiden – tiden kring det giftermål hon ingick i när hon sa ja till Kurt…

Det blir effektfullt att på något sätt se allting utifrån, berättat ur ett tredjepersonsperspektiv. Det får i alla fall mig att känna att jag verkligen är där som betraktare när jag läser den här berättelsen. Det ger också en extra känsla av att resa i tiden, som om tredjepersonsperspektivet gett mig en extra tillåtelse att följa med på den här minnesresan, att jag är invigd…

Känslorna är många utifrån denna lilla oskyldigt ställda frågan från ett barnbarn, och minnesresan innehåller många bilder, känslor och tankar. Jag tänker inte gå in på några detaljer kring varken minnena eller känslorna, utan rekommenderar istället andra att ta del av den här novellen för att få tillgång till den delen av den här berättelsen.

Utgångspunkten i frågan som väcker så mycket känslor och minnen – den tar jag för sann. Jag tror utan tvekan att vissa frågor kan föra en tillbaka i tiden, att de kan framkalla många minnesbilder och känslor samt tankar om frågan bara ställs vid ett visst tillfälle.


Var du lycklig farmor?
Författare: Malou von Sivers
Förlag: Novellix (2016)
ISBN: 9789175891057
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


4 reaktioner på ”Var du lycklig farmor?

 1. Claes Lundqvist skriver:

  Ledsen, men jag gillar inte det här alls!

  Någon mer klyschig, patetisk och sentimental veckotidningssmörja får man leta efter. Påminner om ett slags förvrängd version av filmklassikern ”Rebecka” eller om de osannolika glamourresorna i gamla drömtidningen ”Starlet”. Där ser man – är man kändis ger förlagen ut vilken litterär smörja som helst. De flesta av oss skulle nog kunna tota ihop något på den här nivån. Utan tvekan. Trist!

 2. Elina skriver:

  Vad bra att du har en helt annan åsikt om novellen – det är ju så det är och ska vara!

  Har du förresten något tips på en riktigt välskriven novell? Lästips mottages alltid tacksamt!

 3. Claes Lundqvist skriver:

  Hej Elina – finns förstås en uppsjö av bra noveller. T ex de tre andra noveller som ingår i samma Novellixutgåva som Sivers novell. De spelar ju i en helt annan dimension. Sedan hittar du bra noveller i tidskriften ”Granta”. De olika utgåvorna kan man ju ta hem gratis via biblioteken och nätet. Sedan har jag ju ett fantastiskt tips – ta hem nummer 3 av tidskriften ”Ordkinst” – där hittar du bl a en novell som heter ”Hanteraren”, skriven av mig … 😉 Ingen ”feel good -historia precis – men iallafall …Ok, ta det med en blinkning … Jag kan ju alltid skicka den till dig om du vill. Hursomhelst. Trevlig blog! – och god litteraturfortsättning på det nya året!

  • Elina skriver:

   Tack för det gedigna svaret! 😊

   Och jag är ganska alläsande – allt från barn-/ungdom till skräck t.ex. Det är bara den där tiden och lusten som ska infinna sig som är ett problem från tid till tid! 😅😉

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s